Nieuws

Category: Omzetbelasting Author: Marijn van Acht

Selected: OmzetbelastingMarijn van Acht

Remove selection(s)

BCF bijdrage en gescheiden afvalinzameling

Op 30 december jl. heeft de Rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in een zaak, waarin een gemeente een bijdrage had ontvangen uit het BTW compensatiefonds (hierna: BCF) ter zake van de gescheiden inzameling van afvalstromen. Voorheen was dit ook de gebruikelijke verwerkingswijze van de btw. Het ministerie heeft in haar brief van 12 november 2019 echter aangegeven dat de bijdragen van stichting Afvalfonds moet worden aangemerkt als een btw-belaste vergoeding, waardoor de btw over de kosten ook niet gecompenseerd moeten worden bij het BCF, maar moeten worden teruggevraagd op aangifte.
Lees meer

BTW & sport gemeenten

Op 8 april jl. heeft de Rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in een zaak, waarin een gemeente een beroep deed op het overgangsrecht bij de wijziging van de sportvrijstelling in de omzetbelasting per 1 januari 2019 (art. 11, eerste lid, onderdeel e Wet Omzetbelasting 1968). De Rechtbank oordeelde dat de gemeente hier geen gebruik van kon maken van de overgangsregeling omdat er geen koop-/aanneemovereenkomst was gesloten. Het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek, het maken van diverse specifieke kosten en het beschikbaar stellen van een investeringskrediet door de gemeenteraad waren niet voldoende voor de toepassing van het overgangsrecht.
Lees meer

BTW naheffingsaanslagen: belastingrente terecht, verzuimboetes niet.

Hof Den Haag heeft 15 oktober jl. een uitspraak van de Rechtbank Den Haag bevestigd, waarin zij heeft geoordeeld dat aan een gemeente terecht belastingrente in rekening is gebracht over de opgelegde naheffingsaanslagen omzetbelasting. Daarnaast heeft het Hof aangegeven dat er voor een verzuimboete geen plaats is bij een suppletie die een HT-gemeente heeft ingediend.
Lees meer

Btw-problematiek Stichting Afvalfonds

Al eerder hebben wij u op de hoogte gebracht van de btw-problematiek rondom afvalscheiding. Recent heeft de Belastingdienst in een brief aan één van onze klanten de standpunten herbevestigd. We zetten kort de zaak nog even op een rij.
Lees meer

Nedvang BTW

Eerder hebben wij u bericht over de problematiek over de kostentoerekening aan de opbrengsten van Nedvang in het kader van de btw-aftrek. De Nedvangbijdrage wordt in de btw betrokken en de vraag is hoe dit van invloed is aan de aftrekzijde.
Lees meer

BTW re-integratiekosten

De Hoge Raad heeft afgelopen vrijdag gewezen dat de btw op de kosten van re-integratie en loopbaanbegeleiding in aanmerking komen voor het BCF.
Lees meer

Arrest begraafplaatsen vervolg

De Hoge Raad heeft vrijdag 19 juni jl. arrest gewezen in de zaak Krimpen aan den IJssel over de compensatie van btw met betrekking tot begraafplaatsen. De Hoge Raad heeft het beroep in cassatie van de staatssecretaris van Financiën gedeeltelijk gegrond verklaard. De Hoge Raad overweegt dat de Wet op de lijkbezorging (Wlb) weliswaar aan gemeenten de verplichting oplegt begraafplaatsen te hebben en te onderhouden, echter, ook andere particuliere marktdeelnemers kunnen een begraafplaats exploiteren.
Lees meer

Facturen met btw sturen aan Afvalfonds Verpakkingen

In november heeft de VNG aan de gemeenten laten weten dat de bijdragen die zij ontvangen van het Afvalfonds verpakkingen btw-belast zijn. Aanleiding daartoe was een niet eerder gecommuniceerd standpunt van de Belastingdienst dat gemeenten geen wettelijke taak hebben ten aanzien van het scheiden van huishoudelijk afval. Dat is wel het geval voor het inzamelen en zich ontdoen van huishoudelijk afval.
Lees meer

Btw-aspecten die samenhangen met de inzameling van (zwerf)afval

Het ministerie van financiën heeft in haar recente brief van 12 november 2019 aangegeven dat naar haar visie een gemeente een dienst verleent aan stichting Afvalfonds Verpakkingen voor gescheiden inzameling, sortering, rapportering en verwerking van regulier huishoudelijk afval. De wettelijke verplichting tot scheiden van (verpakkings-)afval ligt in bij de verpakkingsindustrie, welke het via Afvalfonds Verpakkingen hebben uitbesteed aan gemeenten.
Lees meer

Veiligstellen rechten BCF begraafplaatsen

Op 16 maart 2018 heeft het Gerechtshof Den Haag geoordeeld dat een gemeente de btw die ziet op gemeentelijke begraafplaatsen kan compenseren bij het BCF. De staatssecretaris heeft cassatie aangetekend tegen deze uitspraak. A-G Ettema adviseert de Hoge Raad om de gemeente Krimpen aan den IJssel in het gelijk te stellen. De Hoge Raad heeft echter nog geen uitspraak gedaan.
Lees meer